Ana içeriğe atla

Sürekli Avukatlık Hizmetlerinde Sözleşme Yapma Zorunluluğu

Türkiye Barolar Birliği’nin sitesinde yayınlanan duyuruya göre, sürekli avukatlık hizmeti içeren çalışma şekillerinde avukatlara vekalet ücret sözleşmesi yapma zorunluluğu getirildi. Bu konuda Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin onikinci bölümünden sonra gelmek üzere bir 13. Bölüm eklendi. Değişkiik getiren metin, 6.09.2008 günlü Resmi Gazete’de yayınlandı.

 TBB’nin sitesinde yer alan duyuru metni:
Konu: Resmi Gazete’nin 6 Eylül 2008 günlü 26989 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren, “Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliğine Sürekli Avukatlık Hizmetlerinde Uygulanacak Esasları Düzenleyen Hükümlerin Eklenmesine İlişkin Yönetmelik Değişikliği”
19.06.2002 tarihli ve 24790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinde,  Onikinci Bölümünden sonra gelmek üzere “Sürekli Avukatlık Hizmetlerinde Uygulanacak Esaslar”başlığı ile Onüçüncü Bölüm eklenmesi ve  mevcut Onüçüncü Bölümün Ondördüncü bölüm olarak teselsül ettirilmesine ilişkin değişiklik Resmi Gazete’nin 6.09.2008 tarih ve 26989 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bilindiği gibi  değişiklik, 20.06.2005 tarih 44 sayılı duyurumuz ile başlatılan, barolarımız ve bu konuda oluşturulan  Komisyon ile birlikte yürütülen bir süreç sonunda gerçekleştirilmiştir.
Bu düzenleme ile kişi ya da kuruluşlarda aylık ücret karşılığı, serbest ya da sadece bu kişi/kuruluşun vekili olarak avukatlık görevini yürüten avukatların taraf oldukları sözleşmelerdeki  Avukatlık Yasası, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’na aykırılıkların yarattığı sorunların çözümü amaçlanmaktadır.
Beklenen amaca ulaşılması  barolarımızın ve meslektaşlarımızın katkılarına bağlıdır.
Yönetmeliğin gerektirdiği düzenlemelerin barolarımızca yapılması ve öncelikle,  Geçici 2.  Madde gereğince halen yürürlükte olan sözleşmelerin 31.12.2008 tarihine kadar Yönetmelikle uyumlu hale getirilmesi için sözleşmelere taraf olan meslektaşlarımıza ve müvekkillerine gerekli bildirimlerin yapılması gerekmektedir.
Türkiye Barolar Birliği olarak söz konusu kurum ya da kuruluşların merkezlerine ayrıca bildirimde bulunulacaktır.
Bilgi ve gereğini saygılarımla dilerim.

* Sürekli avukatlık hizmeti içeren konularda, sözleşme yapılması zorunlu olacak Yönetmelikle Getirilen Bazı Değişiklikler
* Bu sözleşmeler üç nüsha düzenlenerek bir tanesi avukatın bağlı olduğu baroya verilecek
* İhtilaf halinde, baroya verilen nüsha geçerli kabul edilecek
* Sözleşmeden doğan ihtilaflarda tahkim yoluna gidilebilecek

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avrupa Birliği Ülkelerinde Avukatlık Mesleğiyle İlgili Düzenlemeler

             Avukatlık mesleği, pek çok yönden son yılların en tartışılan mesleklerinden biri. Tartışma derken, olumsuz olanları kastetmiyorum yalnızca. Avukatlık mesleği, hukuk fakülte sayısı ve kontenjanlarından, avukatlık stajına, avukatların ekonomik ve mesleki sorunları, hakim ve savcılar karşısında savunmanın konumu, avukatlık sınavı gibi pek çok alt başlık altında tartışılıyor, konuşuluyor. Bu anlamda başta avukatlar ve barolar olmak üzere hukuk camiası topyekün bir açık oturum halinde avukatlık mesleğini tartışıyor. Tüm bu beyin fırtınalarının sonucunda avukatlık mesleğine pozitif anlamda ne katkı sağlanıyor bilinmez ama genellikle referans olarak verilen Avrupa ülkelerinde mesleğin çok daha farklı yasal statülere tabi olduğu bir gerçek. Hukuk Sokağı’nda zaman zaman yazılarını yayınladığımız Av. Bülent KAÇAR’ın göndedrdiği metne bakılırsa, bu konuda yapılmış bir çalışma varmış. Adalet Bakanlığı Avrupa Genel Müdürlüğ ü  tarafından 2008 yılında “Bilgi Notu” olarak tetkik h

Avukat Kimlikleri Değişiyor

Avukat kimlik kartları, Türkiye Barolar Birliği’nin yürüttüğü AvukatKart Projesi kapsamında yenileniyor. Barokart adını alacak avukat kimlik kartları, bundan böyle Türkiye’nin her yerinde ve birçok özelliğe sahip olarak kullanılabilecek. İçerisine TL yüklenebilecek kartlar ile birçok noktada harcama yapılabileceği gibi aynı zamanda kartlar, avukatlık kimlik belgesi yerine de kullanılacak. Ayrıca Barokart’ın, yalnızca avukatlar için değil, avukat yakınları ile stajyer avukatlar, baro ve adliye personeli, hakim ve savcıların da kullanabileceği çeşitli versiyonları da olacak. MURAT ALTINDERE Yeni Barokart ile Gelecek Özellikler Adliyelerdeki baro odalarında yapılacak tüm fotokopi, cübbe, pul gibi harcamalar, kart kullanılarak yapılabilecek Kart ile, internet bağlantısı olan her yerden faks göndermek mümkün olacak Aynı zamanda avukatlık kimlik belgesi yerine geçecek Toplu taşıma, gıda ve ulaşım harcamaları da Barokart üzerinden yapılabilecek Sanal ofis uygulamaları Baro

Murat Altındere'den gazetemize ziyaret

Altındere Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Murat Altındere, gazetemizi ziyaret ederek İmtiyaz Sahibi Burak Karataş ile sohbet etti. Son dönemde oldukça yoğun bir tempo içerisinde bulunan ve özellikle Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davalarında etkin rol üstlenen Av. Murat Altındere, gelinen son süreç ile ilgili Burak Karataş ile görüş alışverişinde bulundu. Yapılan tüm çalışmaların hukuka uygun şekilde yürütüldüğünü ifade eden Av. Altındere, 'Biz yıllardır FETÖ ile mücadele ediyoruz. Mersin'de ben ve ailem bu örgütten en büyük zararı gördük. Umarız adalet yerini bulur' dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Burak Karataş ise önümüzdki dönemde yapacakları projeler ile ilgili Altındereye bilgi vererek görüşlerini istedi. Çukurova Express